Friday, June 10, 2011

Hukum menyebut OMG

Assalamualaikum.

Saya rasa ramai yang suka menyebut perkataan "OMG". Saya mengaku, saya sendiri selalu menggunakan perkataan tersebut. Tidak kiralah, jika ada yang menyebut "OMG" ataupun "Ooeemmjjii" mahupun "OoEmJay".


*Klik gambar untuk kegemukkan*

Ramai yang tidak sedar perkara-perkara seperti ini, sedangkan jika tersilap langkah boleh terpesong aqidah kita. Berhentilah meniru perbuatan orang lain kalau tidak tahu maknanya. Sebaiknya mengantikan perkataan "OMG" kepada "Ya Allah Ya Tuhanku".

Betulkan yang biasa, biasakan yang betul.
Renung-renungkan dan selamat menganti puasa.


42 comments:

sicomel said...

aku suke sebut OMJAYYY. ape hukumnya yeee?

p/s:macamtnyeustazahpulekk :P

Fanna Roslan said...

Sicomel : OMJAYYY itu adik-beradik OMGkan? Samalah juga.

Afzarul Dzarif said...

aku x pnah sbot omg..slalu aku sebot ya allah ya tuhan ku!ampunilah dosa2 ku..allahuakbar!

Fanna Roslan said...

Afzarul Dzarif : A'ahlah, kau memang tak suka sebut OMG tapi kau suka sebut kewak. Sekian...

Freaky said...

pasni ta sebut da ayat tu. thanx for share

Fanna Roslan said...

Freaky : Most welcome :)

Nad.Cydot said...

mintak pinjak entri ni :)

Azmira Yusof said...

sy suke sngt sebut OMG .

Thnks infomation .. hrp2 mulut ney x lancar sngt

safwanmahzin said...

ok fineeeeeeee now i know...

safwanmahzin said...

http://thelazyism.blogspot.com/2011/06/akan-datang.html
klu ade ksmptan..=)

Fanna Roslan said...

Nad.Cydot : Pinjam ke pinjak? HEHE! Silakan pinjam :)

Fanna Roslan said...

Azmira Yusof : Samalah kita. HEHE! Most welcome :)

Fanna Roslan said...

Safwanmahzin : I pun baru tahu dari satu blog juga :)

Fanna Roslan said...

Safwanmahzin : Insya'allah :)

mardhiah ismail (: said...

sebut Ya Allah kan lagi sedap kan :)

KAMIHIDUP said...

ooo, baru tahu. :)

nanad said...

ada orang kata omj tu oh my jesus..ish3

EZAN IDMA said...

selalu sebut. hgee

Fanna Roslan said...

Mardhiah Ismail : Ya betul! =)

Fanna Roslan said...

Kamihidup : Saya pun baru tahu =)

Fanna Roslan said...

Nanad : Ouh really? Hish!

Fanna Roslan said...

Ezan Idma : Samalah dengan i. HEHE!

Wanie said...

jadi hukumnye haram ke?
ntah la kdg2 tsebut gk OMG..
mcm x elok kan..
budaya barat..

Fanna Roslan said...

Wanie : Rujuk pada gambar. HEHE! :)

Syipak Bonkers said...

banyak kali da kot aku sebut fana. adusss

Fanna Roslan said...

Syipak Bonkers : Aku pun selalu juga. Suka sangat ikut orang. HAHA!

Han said...

Mintak share entri ni boleh ? . Dah credit dah :P
http://hakciptasipenulis.blogspot.com/2011/06/hukum-menyebut-omg.html

Fanna Roslan said...

Han : Boleh. Silakan. :)

shahira azhari said...

i like this post !!

pinjam entri yer :)) and will credit :)

http://sayashahira.blogspot.com/2011/06/hukum-menyebut-omg.html

Anyez Nasri ツ said...

Fanna Roslan , minta share entry ini boleh tak ? for sure akan dicreditkan :)

Fanna Roslan said...

Shahira Azhari : Boleh boleh :)

Fanna Roslan said...

Anyez Nasri : Boleh sayang :)

a pis of art said...

tu ah.. terpengaruh sgt dgn omputih..

Fanna Roslan said...

A pis of art : Yup, betul!

Ratu Tak Cantik said...

HOMAI ALLAH.. :) selalu je sebut omg..huhu :(

oh! wtf!! u xde shoutbox ke? *bunyi mcm resah gile x nmpak shoutbox

Fanna Roslan said...

Ratu tak cantik : Samalah dengan i.

Shoutbox? Adalah, cuba you cari betul-betul. HAHA! Shoutbox i dah buanglah sayang.

M Fizan said...

sebut jer OOA..oh our Allah..huhux

#1054..feel free to follow me too :)

terataiflowerz said...

oh! baru tau la...good info

Fanna Roslan said...

M Fizan : HAHA! Kelakarlah you ini.

Fanna Roslan said...

Terataiflowerz : =)

zazaw said...

thx for da info :)
selalu sebut Oh Tuhan :)

Fanna Roslan said...

Zazaw : Welcome sayang :)