Monday, November 29, 2010

Tutorial | Youtube autoplay

Tutorial atas permintaan ramai.

Langkah 1 :

Pergi ke laman web YOUTUBE untuk memilih lagu.





Langkah 2 :

DASHBOARD > DESIGN > ADD A GADGET > HTML/JavaScript

Langkah 3 :

Pastekan code yang di copy di bahagian HTML/JavaScript, code yang dicopy perlu diedit sedikit.

Contoh :

Sebelum :



Selepas :



Hanya tambah code [;autoplay=1] disebelah code warna.

Langkah 4 :



Untuk membuat youtube seperti di atas.



Anda hanya perlu tukarkan size kepada [height="25"].

Langkah 5 :

Click SAVE

Sebarang pertanyaan? Sila tinggalkan komen anda. Terima kasih :)

SELAMAT MENCUBA :)

20 comments:

fifianggun said...

hi dah lama fifi cri tutorial ni,,hehehhe,,,tq ye fanna,,,fifi da follow fanna...

Fanna Roslan said...

Fifianggun : Hye! Most welcome =)

asfira aminuddin said...

babe, bestnya info ni. thanks a lot tau :)

Fanna Roslan said...

Asfira Aminuddin : No biggie =)

Nad Ezrin's said...

whoah whoah ! thankss kq fanna , a lot :) semoha Allah merahmati mu. Huah huah huah ! :D

Nad Ezrin's said...

eh eh , mcm lain je embed code dia dgn yg akk tulis kt "sebelum" .

Fanna Roslan said...

Nad Ezrin's : Most welcome sayang! Semoga Allah merahmati anda juga! Ceh! HEHE =)

Fanna Roslan said...

Nad Ezrin's : Memang lain sayang. Itu Kak Fanna buat contoh code. HEHE :D

kay yea said...

npe x jadi pn..still ade vedio uh~ :D

Fanna Roslan said...

Kay Yea : Ouh! Memanglah! Ini tutorial untuk youtube autoplay, bukan untuk hilangkan video. Kalau nak hilangkan video, hanya tukarkan size height="25". :D

Nad Ezrin's said...

oh Kak Fanna :D .. Benda ni sudah jadi dan berhasil . But macam mana nak buat dia automatic play sendiri ?

kay yea said...

oh yeke?hehe..tq2~~

Fanna Roslan said...

Nad Ezrin's : Adik, hanya tambahkan code dihujung ;autoplay=1. Faham tak? :)

Fanna Roslan said...

Kay Yea : Yup, most welcome :D

sitisalianasapri said...

sy punya tidak menjadi. :'(

Fanna Roslan said...

Aduh! Macam mana boleh tak jadi. Salah buat kot.

huda :) said...

asal kite x dapat nak cari kaler video ??? :(

Fanna Roslan said...

Huda : Sekarang dah tak boleh pilih colourlah.

fara said...

yeh, jdik ! trimass. follow cni :)

Fanna Roslan said...

Fara : Sama-sama :)